Syy 29. 2012

Tutkimusalueena metabolinen oireyhtymä on suhteellisen uusi ja on jopa olemassa erilaisia määritelmiä siitä mitä nimitykseen sisältyy. Tarkan rajan vetäminen on kieltämättä hieman sattumanvaraista koska kysymyksessä lienee asteittainen skaala terveestä eri asteiseen metaboliseen sairauteen.

Tavallisin määritelmä nykyisin (ATPIII):

Sinulla on vähintään kolme näistä tekijöistä:

Vyötärönympärys >102 cm (miehet) eller >88 cm (naiset)

HDL <1,0 (miehet) eller <1,3 (naiset)

Triglyceridit>1,7

Paastosokeri >=6,1

Verenpaine >130/85 tai verenpainelääkitys

Näiden kriteerien täyttyminen ei ole vaikeaa. Jos sinulla on hieman vatsaa eikä täydellinen verenpainen niin enää tarvitaan ainostaan yksi tekijä-hieman heikot verenrasvat tai hieman koholla oleva verensokeri.

Noin kolmasosa amerikkalaisista täyttää nämä kriteerit. Tilanne on hieman parempi eurooppalaisten kohdalla. Toisaalta väittäisin että jos tarkasteltaisiin alkuperäiskansoja jotka ovat eläneet metsästäjä/keräilijä ruokavaliolla olisi vaikeuksia löytää ketään jolla on metabolinen oireyhtymä.

Kuinka vaarallinen on metabolinen oireyhtymä??

Leikitään hieman numeroilla riskin suurentumisen näyttämiseksi. Tunnetuin tutkimus kysymyksessä on tutkimus nimeltä INTERHEART. Tutkimuksessa verrattiin suuri määrä ihmisiä jotka joko olivat tai ei oleet saaneet sydäninfarktia. Tutkimus käsitti koko maailman.

Sydänifrktin riskin nousu verrattuna heihin joilla ei ollut mainittua tekijää:

Diabetes: 3,1 kertaa korkeampi riski

Korkea verenpaine: 2,5 kertaa korkeampi riski

Vatsa-/vyötärölihavuus: 2,2 kertaa korkeampi riski

Huonot verenrasvaarvot: 3,9 kertaa korkeampi riski

Yllämainittu kertoo sen kuinka paljon jokainen tekijä erikseen nostaa riskiä. Usein ihmisillä on kuitenkin useampi tekijöistä. Mitä tapahtuu jos sinulla on kaikki samaan aikaan.

Samanaikainen ylipaino, huonot verenrasvaarvot, diabetes, ja korkea verenpaine (=täysin kehittynyt metabolinen oireyhtymä) nosti sydäninfarktin riskiä 20 kertaisesti verrattuna ihmiseen jolla ei ole yhtään riskitekijöistä. Riskin nousu on 2000%.

Yksinkertaistettu vertailu tupakointiin.

(Tätä ei ole tarkoitettu millään tavalla tupakoinnin puolustamiseksi/Veijo)

Oletetaan että jokainen savuke on yhtä vaarallinen kuin edellinen. Jos poltat 5-10 savuketta päivässä sydäninfarktin riski kaksinkertaistuu. 20 savuketta päivässä nelikertaistaa riskin.Ketjupolttajall (2 pakettia/40savuketta päivässä) on riski kahdeksan kertainen. Edellä mainittu INTERHEART tutkimuksen mukaan.

40 savuketta päivässä kahdeksankertaistaa riskin. Muut riskitekijät (katso yllä) nostavat riskiä 20 kertaa, (40/8)x20=100. Tästä voidaan vetää seuraava johtopäätös:

Täysin kehittynyt metabolinen oireyhtymä vastaa 100 savukkeen polttamista päivässä.

Lähde

INTERHEART raportti