2012-05-09

Lehdistötiedote Linköpingin yliopistosta.

Tutkimus koski 61 potilasta joilla on 2-tyypin diabetes. Heistä arvottiin kaksi ryhmää joista toinen söi VHH-ruokavalion mukaan ja toinen vähärasvaisen ruokavalion mukaan. Tutkimusjakso kaksi vuotta.

Molemmissa ryhmissä putosi osallistujien paino keskimäärin 4 kiloa. Ryhmässä joka söi VHH-rukavaliolla nähtiin sen lisäksi selvä verensokerin kontrollin paraneminen kuuden kuukauden jälkeen. Heidän keskimääräinen verensokeri putosi 58,5:stä 53,7:ään. Tämän seurauksena voitiin lääkintää vähentää ja insuliinin määrää laskea 30%.

Veren rasvaarvot eivät heikentyneet suuremman määrän rasvaa syömisen johdosta. Päinvastoin, hyvä kolesteroli HDL kohosi.

Vähärasvaista ruokavaliota noudattaneella ryhmällä ei nähty mitään varmoja parannuksia. Ei verensokerissa eikä verenrasvoissa.

-Onko vähärasvaisen ruokavalion suositteleminen potilaille joilla on diabetes2 hyväksi ellei heillä painon putoamisesta huolimatta parane sen kummemmin verensokeri- tai veren rasvaarvot? Kysymyksen esittää esittää professori Fredrik Nyström.

VHH-ruokavaliossa tuli 50% energiasta rasvasta, 20% hiilihydraateista ja 30% proteiinista.. Vähärasvaisella ryhmällä tuli 30% energista rasvasta, 55-60% hiilihydraateista ja 10-15% proteiinista. Tämä jakauma vastaa Elintarvikelaitoksen ravintosuositusta Ruotsissa (vrt. Suomessa?)

Kaikki osanottajat olivat mukana alusta loppuun. Tämä takaa hyvän laadun esiinsaaduissa tuloksissa sanoo Hans Guldbrant, toinen tutkimusjohtajista (toinen on Fredrik nyström).