Jou 7. 2011

Myös Suomen Diabetesliiton sivuilla on käypähoitosuositusta päivitetty tänään 2011-12-07):

linkki

”Ruokavalio

Diabeetikoille suositellaan samanlaista ruokavaliota kuin koko väestölle: vähän kovaa ja kohtuullisesti pehmeitä rasvoja, runsaasti kuitua ja vähän suolaa. Tyypin 1 diabeetikoilla korostuu ruoan, liikunnan ja insuliinin yhteen sovittaminen. Tyypin 2 diabeetikoilla keskeisiä taas ovat painonhallinta sekä sydän- ja verisuonitautien vaaraan vaikuttavat ravintotekijät, erityisesti ruokavalion sisältämän rasvan tyyppi. Kuitupitoisista lähteistä saatavien hiilihydraattien osuuden tulisi olla noin puolet kokonaisenergian saannista. Vähähiilihydraattisen ruokavalion ja kohtuullisesti rasvaa sisältävän ruokavalion teho painonhallinnassa eivät eroa toisistaan”

Vertaa Ruotsissa julkaistuun diabeetikon ruokavaliosuositukseen, löydä 5 virhettä.

”Entisten suositusten mukainen ravinto (sivu 16)

.Vähärasvainen, terveellisyysmerkintöineen ja lautasmalleineen. Neuvo jota on jaettu 80-luvulta lähtien ja tuloksena on ollut uusia ennätyksiä liikalihavuustilastoissa joka vuosi. Haitat vaikuttavat selviltä myös Sosiaalihallitukselle. Sivulla 16 varoitetaan rasvan korvaamisesta makeilla korpuilla, mehuilla ja limsoilla sekä tärkkelyspitoisilla elintarvikkeilla kuten leipä, aamiaismurot tai ryynit. Nämä nostavat verensokeria ja vaikeuttavat painonhallintaa.”

”Toisinsanoen ei mikään loistava suositus lautasmallille. Itse asiassa Sosiaalihallitus kirjoittaa että Elintarvikelaitoksen (vrt. THL) neuvot voivat aiheuttaa huonommat verensokerit ja painon nousun diabeetikolle.”