Kes 25. 2013

Klikkaamalla kuva suuremmaksi

Onko ”syö vähemmän, juokse enemmän” todella ainoa tieto minkä tarvitset pudottaaksesi painoasi?

Miksi sitten useimmat onnistuvat pudottamaan painoaan LCHF-ruokavaliolla vaikka saavat syödä itsensä kylläisiksi? Jopa ilman liikunnan lisäämistä. Kuulostaa kai aika käsittämättömältä.

Paras, yksinkertainen selitys on tämä:

Hiilihydraatteja -> insuliini -> liikalihavuus

Enemmän hiilihydraatteja nostaa insuliinitasoa joka johtaa liikalihavuuteen.. Asia voidaan kuvata myös näin:

Liian paljon (huonooja) hiilihydraatteja -> sairaalloisen korkea insuliinitaso -> liikalihavuus

Mikä sittem on ”liian paljon” vaihtelee tietenkin henkilöiden välillä riippuen hänen herkkyydestään hiilihydraattien suhteen ja aktiivisuudesta (kuinka paljon hiilihydraatteja hän polttaa). Nuoret, lujaa treenaavat miehet sietävät usein melkoisen määrän hiilihydraatteja kun taas ylipainoiset vanhemmat diabeetikot tavallisesti sietävät ainoastaan minimaalisia määriä saamatta ongelmia.

Vastaavasti kääntäen voidaan sanoa näin

Vähemmän hiilihydraatteja -> matalampi insuliinitaso -> vähemtynyt rasvapaino

Insuliini on nimittäin rasvaa varastoiva hormooni. Yksinkertaisin tapa kohottaa insuliinitasoaan on syödä enemmän hiilihydraattia. Yksinkertaisin tapa laskea insuliinitasoa on syödä vähemmän hiilihydraattia.

Vaikuttaa erittäin yksinkertaiselta/helpolta. Heitä joitka vastustavat ajatusta kiven kovaan löytyy runsaasti. Heillä ei ole itsellään parempaa selitystä mutta vastustaa täytyy. Useimmiten he vastustavat kaikkea. He eivät halua myöntaa edes sitä yksinkertaista selitystä että hiilihydraatti nostaa insuliinitasoa ja /tai että vähähiilihydraattinen laskee sitä.

Heidän vastaväitteillään ei sinällänsä ole suurempaa merkitystä. Totuus tulee esille ihmisillä tehdyissä tutkimuksessa tutkimuksen jälkeen Insuliinitaso on huomattavasti korkeampi kun syödään runsaasti hiilihydraatteja huomattavasti alhaisempi kun syödään vähähiilihydraattisen ruokavalion mukaan. Kuva (Boden et al )on hyvä esimerkki.

Control group-kontrolliryhmä/vertailuryhmä

Low carb. diet group-VHH-ruokavalioryhmä

Raportti

Lähde

(Osittainen käännös)