Jou 6. 2011

Mitä diabeetikon tulee syödä? Tänään tuli Sosiaalihallituksen asiantuntijoiden vuosien valmistelun ja työn jälkeen uudet ohjenuorat sairaanhoidolle.

Linkki

Vanhat neuvot rasvan vaarallisuudesta ovat vailla tieteellistä perustetta ja ovat väistymässä, mutta mitä tilalle.? Tilanne on sekava.

Kysymys on, tulevatko Sosiaalihallituksen uudet ohjeet vähentämään sekaannusta. Vahojen rasvanpelkoisten suositusten sijaan tarjotaan nyt (vähintään) neljä eri mahdollisuutta sairaanhoidon neuvoksi diabeetikolle. Yksi niistä on tässä yhteydessä vallankumouksellinen.

Neljä päävaihtoehtoa:

Entisten suositusten mukainen ravinto

Maltillinen VHH

Välimeren ruokavalio

Perinteellinen diabetikon ruokavalio matalalla glykemisellä indexillä (GI)

Entisten suositusten mukainen ravinto (sivu 16)

.Vähärasvainen, terveellisyysmerkintöineen ja lautasmalleineen. Neuvo jota on jaettu 80-luvulta lähtien ja tuloksena on ollut uusia ennätyksiä liikalihavuustilastoissa joka vuosi. Haitat vaikuttavat selviltä myös Sosiaalihallitukselle. Sivulla 16 varoitetaan rasvan korvaamisesta makeilla korpuilla, mehuilla ja limsoilla sekä tärkkelyspitoisilla elintarvikkeilla kuten leipä, aamiaismurot tai ryynit. Nämä nostavat verensokeria ja vaikeuttavat painonhallintaa.

Toisinsanoen ei mikään loistava suositus lautasmallille. Itse asiassa Sosiaalihallitus kirjoittaa että Elintarvikelaitoksen (vrt. THL) neuvot voivat aiheuttaa huonommat verensokerit ja painon nousun diabeetikolle.

Maltillinen VHH (sivu 18)

Tämä on vallankumouksellinen, siteeraus suoraan raportista:

Viime vuosina on maltillinen VHH-ruokavalio yhä suuremmassa määrin ollut tieteellisen tarkastelun kohteena. Useimmissa tutkimuksissa on maltillisen VHH-ruokavalion tehoa diabetespotilaisiin tutkittu.

Ravinto koostuu lihasta, kalasta, kuoriaisista, kananmunasta, vihanneksista, palkokasveista ja vegetabiilisista proteiineista samoin voista ja oliiviöljystä tulevasta rasvasta. Ravintoon kuuluu vähemmän sokeria, leipää, perunaa, juurikkaita ja riisiä kuin perinteiseen diabeetikon ruokavalioon. (kostdoktorn:in lisäys)

Ruokavaliota joka pitkälle muistuttaa maltillista VHH-ruokavaliota suositellaan kansainvälisesti useammalta taholta liikalihavuudesta kärsiville ja potilaille joiden insuulivaste on heikentynyt.

VHH-ruokavaliolla on helpompi välttää verensokerin nousu ruokailun jälkeen.

Maltillisella VHH-ruokavaliolla voi olla hyvä vaikutus diabteksessa. VHH-ruokavaliolla on positiivinen vaikutus pikään sokeriin (HbA1C), painoon ja veren rasvaarvoihin. Se nostaa HDL-kolesterolia matalasta HDL-kolesterolista kärsivillä potilailla.

Juhlimisen arvoinen esitys Sosiaalihallitukselta.

Vaikka Sosiaalihallitus taiteilee ”maltillisella VHH-ruokavaliolla” (30-40% hiilihydraatteja ja suurimaksi osaksi tyydyttämätöntä rasvaa) niin luettuasi ylläolevan lauseen ravinnosta pariin kertaan niin huomaat että se sisältää melkein juuri sen mitä diabeetikon tulee syödä. Suositus Sosiaalihallitukselta joka on juhlimisen arvoinen.

Tiukka VHH-ruokavalio kuten esim.LCHF (sivu 24)

Paljon jaarittelua pitkäaikaistutkimuksen puutteesta (Veijo)

Toinen muutos parempaan.:

Missän ei mainita velvollisuudesta yrittää saada potilas luopumaan tiukasta VHH-ruokavaliosta. Ei myöskään esitetä mitään todisteita kyseisen ruokavalion vaarallisuudesta terveydelle. Sen sijaan tulee sairaanhoidon tiedottaa ja valvoa ravinnon tehoa.

Jos potilas valitsee tiukan VHH-ruokavalion niin on erittäin tärkeää että terveyden- ja sairaanhoito pystyy antamaan tietoa kyseisen ravinnon koostumisesta, samoin valvoa potilaan terveystilaa ja ravinnon vaikutusta (kostdoktorn:in lisäys)

Erittäin tärkeää (aivan oikein) on että potilas joka on insuliini- tai vastaavalla lääkityksellä on tietoinen vaarasta saada liian alhainen verensokeri tiukalla VHH-ruokavaliolla. Lääkinnän tarve voi vähentyä huomattavasti vaikka Sosiaalihallitus ei asiaa niin ilmaisekkaan.

Loppulause:

Monet tulevat valittamaan sitä että vanhat huonoiksi osoittautuneet ajatukset ovat mukana. Samoin sitä että Sosiaalihallitus ei heti suosittele tiukaa LCHF ruokavaliota kaikille diabeetikoille. Täytyy kuitenkin olle sen verran realisti että ymmärtää sen että sitä ei ollut edes odotettavissa, VIELÄ.

Tämän tyyppiset muutokset vievät aikaa, on turha odottaa täyskäännöstä kerralla. Käytännössä vaaditaan muutamien vanhojen asiantuntijoiden eläkkeelle siirtyminen ja korvaaminen nuoremmilla, uuteen ajatteluun pystyvillä.

Asiassa on paljon positiivistakin.:

Iso askel oikeaan suuntaan.

Sosiaalihallitukse uudet suositukset lyövät toisinsanoen jalat alta lautasmallilta ainoana ravintosuosituksena. Sen sijaan avataan useille uusille mahdollisuuksille kuten maltilliselle VHH-ruokavaliolle jonka kuvaus raportissa kuulostaa hyvältä.

Sen lisäksi informoidaan tiukemmasta VHH-ruokavaliosta (LCHF) (järkeville) potilaille jotka sen valitsevat.

Tulos ylläolevasta? Monelle dietistille (ravintoasiantuntijalle) on lisäkoulutus tarpeen potilaiden terveyden parantamiseksi. Tervetuloa asiasta kertoville sivuille!

Asiasta kiinostuneet terveyden ja sairaan hoidon parissa työskentelevät voivat hakea lisätietoa esim täältä:

http://www.kostdoktorn.se/kategori/diabetes

http://www.dietdoctor.com/category/health-problems/diabetes?mod=show-categories

http://lchf3356.blogit.fi/diabeteksesta/diabeetikon-keittokirja-1917/lchf-ruokavalion-vaikutuksesta-diabeeteksessa/

samoin Antti Heikkilän ja karppajien sivuilta.

Lähde