Alla käännetyt neuvot yhdeltä maailman johtavista paasto- LCHF ruokavalion asiantuntijalta dr Jason Fung:ilta

Olet varmaan aikaisemmin lukenut jaksottaisesta paastosta ja tiettstä sen takana. Joskus kuitenkin löytyy kautännön näkökohtia jotak myös tulisi tutkia. Paastoaminen, kuten monet muutkin seikat, vaatii harjoittelua.

Aikanaan, kun paastoa harrastettiin uskonnollisista syistä, paaston tiedot siirtyivät sukupolvelta sukupolvelle. Muussa tapauksessa ystävillä ja tutuilla oli vihjeitä siitä kuinka toimia koska ongelmiakin saattaa ilmetä.
Näiden neuvojen saaminen helpottu kun jatkat lukemista.

Mitä voin syödä paastopäivinä?

On olemassa erilaisia sääntöjä paaston ajaksi. Ramadanin (muslimien paastokuukausi) aikana paastotaan auringonnoususta auringon laskuun-ei ruokaa eikä juomaa. Jotkut paastotyypit rajoittavat ainoastaan joitakin elintarvikkeita-esim. Lihaa ei syödä yhden päivän aikana. Toisinsanoen mikään ei ole oikein tai väärin. Alla käsitttelen paastoa jota käytämme terveys- ja painonpudotussyistä.

Vesi

Vältä kaikkia elintarvikkeita ja juomia joissa on kaloreita paaston aikana. Pidä huoli siitä että juot riittävästi vettä-tavallinen vesi ja hiilihydraattinen käy hyvin. Pyri juomaan noin 2 litraa päivässä. Ota hyväksi tavaksi aloittaa aamusi 2 dl vettä. Voit puristaa siihen hieman sitruunaa tai limeä maun antamiseksi tai laita vesikannuun jokunen siivu kurkkua tai appelsiiniä ja nauti päivän aikana.
Voit myös laimentaa omenasiideri-viinietikkaa vedellä juotavaksi. Se voi auttaa stabilisoimaan verensokerin. Makeutusaineet ja väriaineet on kiellettyjä ja tietenkin toimintajuomat (energiajuomat)

Tee

Kaikki teelajit sopivat paaston aikana. Voit nauttia niistä niin kylmänä kuin kuumana. Voit myös itse maustaa teesi, esim. kanelilla tai muskottipähkinällä. Hieman kermaa tai maitoa? Käy kyllä vaikkakin teknillisesti nähtynä on hieman sääntöjen rikkomisen puolella. Soker, makeutusaineet tai maunparantajat ovat kiellettyjä.
Vihreä tee on erinomainen valinta. Se sisältää katechineja joiden uskotaan vähentävän näläntunnetta.

Kahvi

Kahvi, niin tavallinen kuin koffeiinitonkin, on sallittua. Ja vaikka kerma ja maito sisältävätkin kaloreitaniin voit lisätä hieman. Voit myös itse maustaa esim. kanelilla. Soker, makeutusaineet tai keinotekoiset mausteet ovat kiellettyjä. Kuumina päiviä jääkahvi ooa mainio. Kahvissa uskotaan olevan monia terveyteesi edullisesti vaikuttavia tekijöitä.

Lihaliemi

Kotitekoinen lihaliemi, naudasta, siasta, kanasta tai kalanruodoista, on hyvä valinta paastopäivinä. Vihallesliemikin on sallittua vaikka lihaliemi sisältääkin enemmän ravintoaineita. Lisäämällä hieman merisuolaa liemeen saat itseesi riittävästi nestettä? (tulisi olla suolaa?).
Muut nesteet, kahvi, tee ja vesi, eivät sisällä suolaa joten paastokaudella voit saada suolanpuutteen. Vaikka monet pelkäävät suolan lisäämistä niin son paljon vaarallisempaa saada suolan puute. Lyhyinä jaksoina ei hankaluuksia tule mutta kun mennään yli 36 tunnin niin on syytä olla varovainen.
Kaikki vihannekset (huom! esim. peruna ei ole vihannes vaan juurikas!) mutta älä käytä liemikuutioita. Ne ovat täynnä keinotekoisia maunparantajia ja MSG. Varo myös purkeissa myytäviä liemiä.

Lopeta paasto varoen

On luonnolinen suunta syödä suuria määriä ruokaa heti paaston päätyttyä. Kummallista kyllä ei suurin osa paaston loppuessa tunne suurta nälkää vaan tarve syödä paljon on lähinnä psykologinen.
Paljon syöminen heti paaston jälkeen voi aiheuttaa epämukavia tunteita vatsassa. Vaikka se ei olekkaan vaarallista niin se on epämiellyttävää. Ongelma ratkeaa tavallallisest itestään utta on hyvänä muistutuksena seuraavalla kerralla. Koeta päättää paasto esimerkiksi kourallisella pähkinöitä tai pienikokoisella salaatilla. Odota sen jälkeen noin 30 minuuttia. Yleensä näläntunne häviää niin että voit edetä asteittain. Lyhyillä paastoilla (alle 24 tuntia) ei yllämainittua ongelmaa ole mutta jos paastoat pidempään niin on hyvä suunnitella etukäteen paaston päättäminen.

Nälkä vaivana paaston aikana?

On todennäköistä että nälän tunne on se suurin ongelma. Monet olettaa että se on niin voimakas että itsehillihtä tulee pettämään. Totuus on kuitenkin se että näläntunne ei le pysyvä vaan se tulee aaltoina. Näläntunne menee siis ohi. Keksi jotain mielenkiintoista tekemistä paastopäivinä, se auttaa usein. Kun olet syventynyt tekemään jotain niin et ajattele nälkää.
Kun kehosi tottuu näläntunteeseen niin se alkaa polttaa rasvaa kehostasi ja näläntunne pienenee, sen ovat huomanneet monet. Pidemmän paaston aikana momet ovat huomanneet että näläntunne katoaa toisen tai kolmannen päivän aikana. On myös monia luonnollisia tuotteita jotka auttavat näläntunteen vähentämisessä. Alla 5 mielestäni parasta:

Vesi:
Kuten aikaisemmin mainitsin niin on hyväksi aloittaa päivä lasillisella vettä. Riittävä nesteen saanti ehkäisee näläntunnetta. (lasi vettä annen ruokailua vähentää näläntunnetta). Hiilihapotettu vesi voi auttaa kurnivaan vatsaan ja kramppeihin.
Vihreä tee: Erinomainen dieetillä koska se on täynnä antioxidantteja ja polyfenoleita. Antioxidatit auttavat nopeuttamaan aineenvaihduntaa ja laihtumista.
Kaneli: Kaneli hidastaa suolen tyhjentymistä ja voi autta näläntunteen vähentämisessä. Se voi myös auttaa alentamaan verensokeria ja siten auttaa painonpudotuksessa. Voit lisätä kanelia mausteena kahviin ja teehen.
Kahvi: monet uskovat että kofeiini vähentää näläntunnetta-saattaa liittyä antioxidantteihin. Niin tavallisell kuin kofeiinittomalla kahvilla saat paremma tehon kuin veteen lisättävällä kofeiinilla.Ei ole mitään syytä vähentää kahvinkulutusta huomioonottaen sen terveysedut. Kahvin kofeiini voi vahvistaa aineenvaihduntaa ja siten auttaa rasvan palamisessa.
Chia-siemenet: Sisältää runsaasti liukenevia kuituja ja omega3:sta. Siemenet imevät vettä ja muodostavat hyytelömäisen nesteen kun laitat ne veteen 30 minuutiksi. Hyytelövoi auttaa näläntunteen vähentämisessä. Voi syödä siemenet myös siltänään.

Voiko paaston aikana treenata?

Tottakai. Ei ole pienintäkään syytä lopettaa treenaaminen. Kaiken tyyppinen niin kunto- kuin voimaharjoittelu on hyväksi ja suositeltavaa. Tavallisin väärinkäsitys on että täytyy syödä saadakseen “energiaa” että jaksaa treenata, Se ei pidä paikkaansa. Maksaa toimittaa energiaa glukoneogeneesin avulla. Pidemällä paastojaksolla kehosi alkaa käyttämään rasvaa energiana.
Koska adrenaliinitaso nousee paaston aikana niin silloin on erittäin hyvä treenata. Kasvuhormoonisi tulee auttamaan lihaksien kasvatuksessa. Nämä edut avat saaneet aikaan sen että monet, erikoisesti kehonrakentajat, ovat alkaneet treenata paastoten. Diabeetikoiden on kuitenkin oltava varovaisia koska treenaus ja paastoaminen aiheuttaa verensokein laskua.

Lähde

Kuka on dr. jason Fung


Veijon lisäys:

LCHF ja 5:2 paasto on erinomainen yhdistelmä niin diabeetikolle kuin laihduttajallekin (jos ylipainoa).
5:2 paaston luoja:
“Mässäilkää rasvalla”.

lue myös