Mitä on punainen liha?

Punainen liha on nisäkkäiden lihaa. Raakana se on tavallisesti tummaa väriltään koska se sisältää runsaasti myoglobiinia, rautarikasta proteiinia joka varastoi happea lihaksiin. Nauta, sianliha, lampaanliha, vasikanliha, vuohi, biisoni, peura ja muu riista lasketaan punaiseksi lihaksi.
Nimitys “punainen liha” saattaa kuitenkin olla harhaankohtava. vasikan ja sianliha ovat usein vaaleita väriltään,kun taas ankan, lohen ja hoidenkin muidenkin lakojen liha on punertavaa. Kun lihasta keskustellaan ravintonäkökulmasta tarkoitetaan “valkoisella lihalla” lintujen ja kalojen lihaa koska ne sisältävät vähemmän rautaa kuin “punainen liha”.
Punainen liha voi olla tuoretta tai prosessoitua. Tuore liha on kuten nimikin sanoo lihaa jossa ei ole mitään lisäaineita, vaatii kylmänä säilyttämistä ja täytyy käyttää lähipäivinä valmistamisen jälkeen.
Käsite prosessoitu liha on laajempi tarkoittaen lihaa jota on käsitelty suolaamalla, muuttamalla säilykkeeksi, savustettu, lisätty säilöntäaineita. Esimerkkinä mm. pekoni, salami ja kuivattu liha.
Prosessoidu lihan säilyvyys vaihtelee paljon. Jotkut tuotteet säilyvät jääkaapissa vain muutamia päiviä kun taas kuivattu ja säilykeliha säilyy kuukausia, jopa vuosia huonelämpötilassa. Joissakin prosessoiduissa tuotteissa on lisänä ainoastaan suolaa kun taas toiset voivat sisältää sokeria, tärkkelystä, erilaisia täyteaineita ja kemikaalioita (esim. nitriittiä)

Edut punaisen lihan syömisessä.

Eläinperäiset elintarvikkeet ovat tärkeä osa ihmisen kehityshistoriassa. Samoin ne ovat todennäköisesti oleet tärkeitä ihmisen kehitykselle. Niillä katsotaan jopa olevan suuri merkitys sille että ihmiselle kehittyi suuret ja monimutkaiset aivot jotka ovat tyypilliset juuri ihmisille. Voi olla niin että olemme geneettisesti ohjelmoituja nauttimaan lihan mausta ja koostumuksesta jo nuorelta iältä.

Paitsi että punainen liha on hyvää ja ravitsevaa on sillä monia ravitsemuksellisia etuja:

Korkealuokkaista proteiinia:

100gr punaista lihaa sisältää riippuen rasvapitoisuudesta noin 20-25gr proteeinia, Vähärasvaisimmissa lihoissa on korkeampi osuus proteiinia. Samoin kuin kananmunat, meijerituotteet ja muut eläinperäiset elintarvikkeet on punaisen lihan proteiini täydellinen, ts, se eiltää kaikki 9 tarpeellista aminohappoa siinä määrin kuin kehosi niitä tarvitsee,

Vitamiineja ja mineraaleja:

Punainen liha on mainio lähde monille tärkeille mikroravinteille mukaan lukien B12 vitamiinin, niacinin, seleenin, sinkin ja kaliumin.

Hemirautaa:

Kaikki punainen liha sisältää runsaasti hemirautaa joka imeytyy kehoosi helpommin kuin se rauta jota löytyy kasveissa. Säännöllinen punaisen lihan syöminen voi auttaa kasvattamaa “rautavarastoasi” ja välttämään raudanpuutteen.

Auttaa välttymään lihaskadolta:

On valitettava totuus että vanhentuessamme, perustuen fysiologisiin ja hormoniperäisiin muutoksiin, tavallisesti menetämme lihasmassaa.
Avuksi heikkouden välttämiseksi:
Äskettäi tehty tarkastelu koskien vanhempia naisia osoitti että suurempi määrä proteiinia, myös punaista lihaa, on yhteydessä heikkouden, voimien vähenemisen ja muiden oireiden jotka liittyvät ikääntymiseen vaaran välttämiseen.
Sen lisäksi voi animaalisten proteiinilähteiden käyttö olla eduksi kehon lihasmassan (lean body mass) säilyttämiseksi.

Seuraava on lyhenne alkuperäistekstistä:

Mitä kertoo tiede punaisen lihan terveyshaitoista?

Mediassa on viime vuosina raportoitu tutkimuksista jotka osoittavat että punaisen lihan syömisellä ja suurentuneella vaaralla saada syöpää ja sydän. ja verisuonisairauksia on yhteys. Jotkut artikkeleista ovat päättäväisesti väittäneet että punainen liha “tappaa meidät”.
Mutta kuinka vahvoja ovat mainitut yhteydet jos huomioidaan kaikki löytyvä tutkimusmateriaali. Vilkaistaanpa hieman löytyvään tutkimusmateriaaliin ja arvioidaan kuinka vahvat todisteet oikeastaan ovat.

Punainen liha ja syöpä:
Jos mitään yhteyttä edes esiintyi niin se oli niin pieni että se voi johtua muista tekijöistä.
Hemirautaa jota löytyy punaisesta lihasta on esitetty mahdolliseksi riskitekijäksi peräsuolensyövän yhteydessä perustuen eläinkokeisiin. Muut tutkimukset ovat epäonnistuneet yhteyden näytössä.
Esimerkkinä siitä kuinka heikkoja mahdolliset yhteydet punaisen lihan ja peräsuolensyövän vlillä ovat voidaan mainita brittitutkimus ravinnosta ja syövästä tuli tulokseen että kasvissyöjillä esiintyy enemmän peräsuolensyöpää kuin lihansyöjillä.

lähde ja linkit :
https://www.dietdoctor.com/se/lchf/rott-kott

Uusinta tutkimusta asiasta:

Punaisesta lihasta ja lihavalmisteista